Прејди на содржината

Од Викиречник
упростено и традиционално

Повеќејазично

[уреди]
Потезен редослед
Потезен редослед

Етимологија

[уреди]

Хански знак

[уреди]

(клуч 106 +3, 8 потези, цангџиски внос 竹日心戈 (HAPI), читириаголен 27620)

 1. посесив, придавна наставка
 2. цел, ознака
 3. навистина

Наводи

[уреди]

Кантонски

[уреди]

Јапонски

[уреди]

Канџи

[уреди]

Читања

[уреди]

Наставка

[уреди]

的 (てき теки)

Акцент: обликуваната сложенка е од акцентен тип 0

 1. Наставка за обликување на на-придавки (形容動詞) од именки (名詞)

Именка

[уреди]

的 (まと мато, Акцент: 0)

 1. цел, ознака

Сложенки

[уреди]

Корејски

[уреди]

Ханџа

[уреди]

(хангул 적, преработено jeok, МекКан-Рајшауер chŏk, Јејл cek)


Мандарински

[уреди]

Изговор: ди.

 1. Означува дека претходниот збор е посесивен на следниот. На македонски ова би било нешто како наставките „-ов“ ,„-ва“, „-во“ или пак „-ски“, „-ска“, „-ско“.
 2. Го означува односот помеѓу две именки.
  蛇的毒。
  Громов оган.
 3. Озчанува именка во однос на друга именка.
  眾人的國家。
  Народна земја.

Изговор

[уреди]
 • Грешка во Lua во Модул:parameters, ред 95: Parameter 1 should be a valid language or etymology language code; the value "zh-de.ogg" is not valid. See WT:LOL and WT:LOL/E.

Синоними

[уреди]

Преводи

[уреди]
 • Јапонски: (но)
 • Корејски: (уи)

Сложенки

[уреди]
 1. de

Видете исто така

[уреди]

Мин Нански

[уреди]

(традиционално и упростено, POJ ê)

 1. Означува дека претходниот збор е посесивен на следниот. На македонски ова би било нешто како наставките „-ов“ ,„-ва“, „-во“ или пак „-ски“, „-ска“, „-ско“.
 2. Го означува односот помеѓу две именки.
  蛇的毒。
  Chôa ê to̍k.
  Громов оган.
 3. Озчанува именка во однос на друга именка.
  眾人的國家。
  Chèng-lâng ê kok-ka.
  Народна земја.