ѕвезда

Од Викиречник

Македонски [уреди]

Општa именкa, ж[уреди]

Читање[уреди]

ѕвезда ед, ѕвезди мн

Значења[уреди]

[1] Светло небесно тело што испушта сопствена светлина.
[2] Лице што има голема слава во светот на уметноста, естрадата, филмот, спортот и сл.

Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: star
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски:
 • Германски:
 • Грчки:
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Руски:
 • Српски:
 • Турски:
 • Украински:
 • Француски:
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански: