шума

Од Викиречник
Парк Пелистер

Македонски[уреди]

Зборот во различни македонски дијалекти
 • Битола:
 • Воден:
 • Дебар:
 • Горна Џумаја:
 • Кавадарци:
 • Кичево:
 • Крива Паланка:
 • Куманово:
 • Лерин:
 • Малешевија:
 • Охрид:
 • Преспа:
 • Пустец:
 • Прилеп:
 • Струмица:
 • Скопје:
 • Тетово:
 • Штип:

Читање и изговор[уреди]

 • Читање: шу | ма (|=поделба на слогови, '=акцент)
 • Рими:

Значење[уреди]

 1. .

Синоними[уреди]

Етимологија[уреди]

Потекло[уреди]

Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: wood, forest
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски:
 • Германски: Wald
 • Грчки:
 • Италијански: bosco м, foresta
 • Јапонски:
 • Каталонски: bosc м
 • Кинески:
 • Окситански: bòsc м
 • Полски: las
 • Португалски:
 • Руски:
 • Српски:
 • Украински: ліс
 • Француски: forêt
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански: bosque м