чичко

Од Викиречник

Македонски [уреди]

Општa именкa, м[уреди]

Читање[уреди]

чичко ед, чичковци мн

Значења[уреди]

[1] Татков брат, стрико.
[2] Во состав со лично име - постар познат човек.
[3] Во вокативна употреба, при обраќање кон постар познат човек.
[4] Воопшто при обраќање кон постар човек.

Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: uncle
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски: чичо
 • Германски: Onkel
 • Грчки:
 • Турски: amca
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Руски:
 • Српски:
 • Украински:
 • Француски:
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански: