транзистор

Од Викиречник

Македонски[уреди]

Именка машки род

Множина: транзистори

Избројана множина: транзистора

Членувана форма: транзисторот, транзисторите


Читање и изговор[уреди]

  • Читање: (|=поделба на слогови, '=акцент)


Значење[уреди]

Трислоен полупроводнички елемент, со три пола, кој може да се користи како засилувач, прекинувач, напонски стабилизатор и др.


Етимологија[уреди]

Од transductance + resistor