технологија

Од Викиречник

Македонски[уреди]

Именка женски род

Множина: технологии

Членувана форма: технологијата


Читање и изговор[уреди]

 • Читање: (|=поделба на слогови, '=акцент)


Значење[уреди]

Организација на знаењата за практични цели.


Етимологија[уреди]

Од старогрчкиот збор „technologia", „τεχνολογία" - „techne", „τέχνη" („занает/вештина") и „logia", „λογία" („изрека").


Изведени зборови[уреди]

технолошки


Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: technology
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски:
 • Германски:
 • Грчки:
 • Италијански:
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски: