тетка

Од Викиречник

Македонски [уреди]

Општa именкa, ж[уреди]

Читање[уреди]

тетка ед, тетки мн

Значења[уреди]

[1] Сестра на таткото или на мајката.
[2] Возрасна жена воопшто во говорот на помладото лице и обраќање кон жена постара по возраст.

Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: aunt
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски: леля, тетка
 • Германски: Tante
 • Грчки:
 • Турски: hala
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Руски:
 • Српски:
 • Украински:
 • Француски:
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански: