Прејди на содржината

тело

Од Викиречник

Македонски

[уреди]

Општa именкa, ср

[уреди]

Читање

[уреди]
тело ед, тела мн

Значења

[уреди]
[1] Во физиката - материја што исполнува определен дел од просторот; секој материјален предмет.
[2] Дел од просторот ограничен од сите страни со рамнини.
[3] Како организам на човек или животно во неговите надворешни форми и пројави.
[4] Снага, труп.
[5] Труп, мртовец.
[6] Оновниот дел на нешто, корпусот на нешто.
[7] Орган, состав од луѓе.

Превод на други јазици

[уреди]
 • Албански:
 • Англиски: body
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски: тяло
 • Германски: Körper
 • Грчки:
 • Турски: vücut
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Латински:
 • Српски:
 • Украински:
 • Француски:
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански: