смрт

Од Викиречник

Македонски [уреди]

Општa именкa, ж[уреди]

Читање[уреди]

смрт ед, нема мн

Значења[уреди]

[1] Во биологијата - прекратување на животот, на размената на материите во организмот.
[2] Прекратување на суштествувањето на човек, животно.
[3] Смртна казна.
[4] Пропаст, уништување нешто.
[5] По народното верување - призрак што ги убива луѓето и им ја зема душата.

Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: death
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски: смърт
 • Германски: Tod
 • Грчки:
 • Турски: ölüm
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Латински:
 • Српски:
 • Украински:
 • Француски:
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански: