ритер

Од Викиречник

Македонски [уреди]

Општa именкa, м[уреди]

Читање[уреди]

ритер ед, ритери мн

Значења[уреди]

[1] Во Западна Европа во средниот век - лице што му припаѓало на воено-благородничкиот сталеж, феудал.
[2] Смел и благороден човек, заштитник на нешто.

Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: knight
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски: рицар
 • Германски: Ritter
 • Грчки:
 • Турски: şövalye
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Латински:
 • Српски:
 • Украински:
 • Француски:
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански: