Прејди на содржината

рака

Од Викиречник

Македонски [уреди]

Општa именкa, ж[уреди]

Читање[уреди]

рака ед, раце мн

Значења[уреди]

[1] Секој од двата горни члена на човека; делот од зглобот до врвовите на прстите.
[2] Човек како работник.
[3] Како симбол на трудот за означување на квалитетот, вештината на некој мајстор.
[4] Власт, посед.
[5] Имотна состојба или општествена положба на некого.
[6] Момент, етапа при берење или обработка на нешто.
[7] Помош, поткрепа.

Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: hand, arm
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски: ръка
 • Германски: Arm, Hand
 • Грчки:
 • Турски: kol, el
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Латински:
 • Српски:
 • Украински:
 • Француски:
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански: