пица

Од Викиречник

Македонски[уреди]

Именка женски род

Множина: пици

Членувана форма: пицата, пиците


Читање и изговор[уреди]

  • Читање: пи'|ца| /pi'ca/ (|=поделба на слогови, '=акцент)


Значење[уреди]

Wikimedia
Wikimedia
Во Википедија има статија за пица.

Гастрономски специјалитет на италијанската кујна, најчесто направен од тенко, округло тесто на кое покрај сосот од домати можат да се најдат разни видови сирење, месо, зеленчук, овошје, зачини и други состојки во зависност од вкусот.


Етимологија[уреди]

Од италијанското име за ова јадење pizza, збор кој најверојатно поткенува од pinsere = плеска или од балканско-медитеранскиот збор пита.