Прејди на содржината

пеликан

Од Викиречник

Македонски[уреди]

Именка машки род

Множина: пеликани

Избројана множина: пеликана

Членувана форма: пеликанот, пеликаните


Значење[уреди]

Крупна водна птица со долг, широк и плоснат клун и со вреќичка на долниот дел од клунот кој претставува еден вид на растеглив џеб што им служи за лов и исцедување на водата пред да го голтне пленот.

 • Три вида птици, кадроглавиот пеликан, белиот пеликан и белоопашестиот орел, се среќаваат само во пределот на Преспанското Езеро, и се заштитени со светската конвенција за заштита на миграциските животни.


Синоними[уреди]

несит


Изведени зборови[уреди]

пеликански

пеликанов


Етимологија[уреди]

Од латинскиот збор pelicanus.


Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: pelican
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски:
 • Германски:
 • Грчки:
 • Италијански:
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Руски:
 • Српски: пеликан
 • Украински:
 • Француски: pélican
 • Хрватски: pelikan
 • Шведски:
 • Шпански: