око

Од Викиречник

Македонски [уреди]

Општa именкa, ср[уреди]

Читање[уреди]

око ед, очи мн

Значења[уреди]

[1] Орган на сетилото за вид кај човекот и кај животните.
[2] Вид, способност за гледање.
[3] Поглед, гледање.
[4] Способност за забележување.
[5] Надзор, надгледување.

Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: eye
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски: око
 • Германски: Auge
 • Грчки:
 • Турски: göz
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Латински:
 • Српски:
 • Украински:
 • Француски:
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански: