оза (суфикс)

Од Викиречник
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Македонски[уреди]

Суфикс


Значење[уреди]

1. Означува болести предизвикани од бактерии, габи дури и животни (паразитоза).

2. Означува процес на трансформација (метаморфоза, анаморфоза).

3. Суфикс кој се користи за именување на јаглехидратите (глукоза, фруктоза, сахароза).


Етимологија[уреди]

Од старогрчкиот збор -οσις, -osis со значење „ненормална состојба“.


Кованици[уреди]

1. паразитоза

листериоза

салменолоза

2. анаморфоза

хематоза

метаморфоза

3. глукоза

фруктоза

сахароза