нејзе

Од Викиречник

Македонски[уреди]

нејзе основна форма: таа
Зборот во различни македонски дијалекти
 • Битола: неа
 • Воден:
 • Дебар:
 • Горна Џумаја:
 • Кавадарци:
 • Кичево:
 • Крива Паланка:
 • Куманово:
 • Лерин:
 • Малешевија:
 • Охрид:
 • Преспа:
 • Пустец:
 • Прилеп:
 • Струмица:
 • Скопје: нејзе
 • Тетово:
 • Штип:

Читање и изговор[уреди]

Читање: не'ј|зе /ne'j|ze/ (|=поделба на слогови, '=акцент)
Рима: -ејзе

Значење[уреди]

 1. Долга форма на таа како индиректен предмет.