море

Од Викиречник

Македонски [уреди]

Општa именкa, ср[уреди]

Читање[уреди]

море ед, мориња мн

Значења[уреди]

[1] Голема површина солена вода, дел од океан завлегува во копното.
[2] Големо количество од нешто.
[3] Голема површина со нешто, обично што се бранува, што се лелее.

Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: sea
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски: море
 • Германски: Meer
 • Грчки:
 • Турски: deniz
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Латински:
 • Српски:
 • Украински:
 • Француски:
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански:
Бугарија Бугарски

море ср (множина: моря или морета) [1]

 1. море

Наводи[уреди]