метрички

Од Викиречник

Македонски[уреди]

Придавка машки род

Множина: метрички

Женски род: метричка

Среден род: метричко


Значење[уреди]

Што се однесува на мерката за должина метар.

 • Метричкиот систем првично е воведен во Франција на крајот на XVIII век.Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: metric
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски:
 • Германски:
 • Грчки:
 • Италијански:
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски: