мајка

Од Викиречник

Македонски [уреди]

Општa именкa, ж[уреди]

Читање[уреди]

мајка ед, мајки мн

Значења[уреди]

[1] Жена што родила деца.
[2] Жена во одноc на сопствените деца, оние што ги родила.
[3] Свекрва.
[4] Обраќање од почит кон стара жена.
[5] Женско животно со потомство.
[6] Женско лице што помага, што штити.
[7] Комиње од коешто се одвојува, се точи вино.
[8] Тоа од што произлегуваат други нешта.
[9] Изворишен дел на река, матица на река.
[10] Фирма, претпријатие од кое произлегуваат други фирми - ќерки, формирани со нејзин капитал.

Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: mother
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски: майка
 • Германски: Mutter
 • Грчки:
 • Турски: anne
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Руски:
 • Српски:
 • Украински:
 • Француски:
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански: