Прејди на содржината

лопата

Од Викиречник

Македонски

[уреди]

Изговор

[уреди]

Именка

[уреди]

лопата (lopataf (деминутив лопатче или лопатка)

  1. Орудие со долга рачка и долен плоскат проширен дел (железен или дрвен) за црпење, пресипување, ринење ситен материјал (песок, земја, жито итн.), основен алат за работа со несврзани материјали.

Деклинација

[уреди]

Наводи

[уреди]
  • лопата”, во Официјалниот дигитален толковен речник.