куќа

Од Викиречник

Македонски [уреди]

Општa именкa, ж[уреди]

Читање[уреди]

куќа ед, куќи мн

Значења[уреди]

[1] Градба со ѕидови и покрив што служи за живеење.
[2] Тоа што служи како живеалиште.
[3] Род, семејство, домаќинство, родителски дом.
[4] Установа, претпријатие, фирма.
[5] Во селска куќа - просторија во која се наоѓа огништето и каде што се готви.

Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: house
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски: къща
 • Германски: Haus
 • Грчки:
 • Турски: ev
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Латински:
 • Српски:
 • Украински:
 • Француски:
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански: