која

Од Викиречник
Прејди на: содржини, барај

Македонски[уреди]

која

Зборот во различни македонски дијалекти

 • Битола:
 • Воден:
 • Дебар:
 • Горна Џумаја:
 • Кавадарци:
 • Кичево:
 • Крива Паланка:
 • Куманово:
 • Лерин:
 • Малешевија:
 • Охрид:
 • Преспа:
 • Пустец:
 • Прилеп:
 • Струмица:
 • Скопје: која
 • Тетово:
 • Штип:

Читање и изговор[уреди]

Читање: ко'|ја /ko'|jа/ (|=поделба на слогови, '=акцент)
Рима: -оја

Значење[уреди]

 1. Прашална заменка во женски род еднина.

Етимологија[уреди]

Потекло[уреди]

Извори[уреди]

Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: that, whom, which
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски:
 • Германски:
 • Грчки:
 • Италијански:
 • Јапонски:
 • Кинески:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Руски:
 • Српски:
 • Француски:
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански: