кола

Од Викиречник

Македонски [уреди]

Општa именкa, ж[уреди]

Читање[уреди]

кола ед, коли мн

Значења[уреди]

[1] Дрвено превозно средство на четири тркала, влечено од запрежен добиток.
[2] Моторно превозно средство cо четири тркала.
[3] Шинско возило, вагон.
[4] Специјално воено возило.
[5] Возило за специјални намени.
[6] Автобус.
[7] Товар колку што собира една кола.
[8] Штирак.
[9] Род од дрвјата кола, по потекло од тропска западна Африка, со плод што содржи кофеин и други состојки.
[10] Назив како замена за полниот назив на освежителните пијалаци.

Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: car
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски: кола
 • Германски: Auto
 • Грчки:
 • Турски: araba
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Латински:
 • Српски:
 • Украински:
 • Француски:
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански:
Бугарија Бугарски

кола ж (множина: коли) [1]

 1. кола

Наводи[уреди]