книга

Од Викиречник

Македонски [уреди]

Општa именкa, ж[уреди]

Читање[уреди]

книга ед, книги мн

Значења[уреди]

[1] Збир на пишани, печатени, илустрирани или празни страници.
[2] Том, свеска.
[3] Назив за одделни делови од Светото писмо што претставуваат посебна целина.
[4] Специјална голема тетратка, со отпечатени обрасци во која се бележат, внесуваат некакви податоци.
[5] Писмо.
[6] Учење, писменост, знаење.
[7] Хартија.
[8] Учебник.

Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: book
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски: китап
 • Германски: Buch
 • Грчки:
 • Турски: kitap
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Руски:
 • Српски:
 • Украински:
 • Француски:
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански: