живот

Од Викиречник

Македонски [уреди]

Општa именкa, м[уреди]

Читање[уреди]

живот ед, животи мн

Значења[уреди]

[1] Биолошки облик на постоење и движење на материјата, настанат на определена етапа од нејзиниот развој.
[2] Физиолошка состојба на живите организми од раѓањето до смртта (често во затврдени изрази со глаголите: даде, положи, одземе, изгуби).
[3] Израз на физичка и духовна сила, животност, живост.
[4] Начин на живеење, постоење, врзан за определени услови, обичаи и сл.
[5] Живо суштество.
[6] Животен пат, тек, важни животни случки на некој човек.
[7] Организација, начин на постоење и дејствување на некој систем.
[8] Дејствување на човекот и на општествената заедница во некоја област.
[9] Реалниот свет во којшто суштествува човекот.

Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: life
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски: живот
 • Германски: Leben
 • Грчки:
 • Турски: hayat
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Латински: vita
 • Српски:
 • Украински:
 • Француски:
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански: