жена

Од Викиречник

Македонски [уреди]

Општa именкa, ж[уреди]

Читање[уреди]

жена ед, жени мн

Значења[уреди]

[1] Лице според полот спротивно на мажот; женско лице во зрела возраст.
[2] Брачен другар од женски пол.
[3] Лице што за плата, награда работи во туѓа куќа; куќна помошничка.

Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: woman
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски: жена
 • Германски: Frau
 • Грчки:
 • Турски: kadın
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Руски:
 • Српски:
 • Украински:
 • Француски:
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански:
Бугарија Бугарски

жена ж (множина: жени) [1]

 1. жена

Наводи[уреди]