Прејди на содржината

деци

Од Викиречник

Македонски[уреди]

Префикс


Значење[уреди]

Прв дел од сложени зборови за означување мерни единици еднакви на десетти дел од основната единица. (10-1 или 0,1)


Симбол[уреди]

d


Антоним[уреди]

дека


Етимологија[уреди]

(1795) Од латинскиот збор decimus (десетина).