братучед

Од Викиречник

Македонски [уреди]

Општa именкa, м[уреди]

Читање[уреди]

братучед ед, братучеди мн

Значења[уреди]

[1] Роднина по мајка или по татко, син на чичко, вујко или на тетка.
[2] Фамилијарно обраќање кон маж, познат или непознат.

Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: cousin
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски: братовчед
 • Германски: Cousin
 • Грчки:
 • Турски: kuzen
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Латински:
 • Српски:
 • Украински:
 • Француски:
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански: