брат

Од Викиречник

Македонски [уреди]

Општa именкa, м[уреди]

Читање[уреди]

брат ед, браќа мн

Значења[уреди]

[1] Син во однос на друго или на другите деца од исти родители.
[2] Другар, пријател, човек близок по нешто, обично во обраќање.
[3] При фамилијарно обраќање кон непознат човек.
[4] Калуѓер во однос на другите калуѓери.

Етимологија[уреди]

Од прото-словенски *bratrъ.
Бугарија Бугарски

брат м (множина: братя) [1]

  1. брат


Наводи[уреди]