блог

Од Викиречник
Прејди на: содржини, барај

Македонски[уреди]

Именка машки род

Множина: блогови

Избројана множина: блога

Членувана форма: блогот, блоговите

Англицизам


Читање и изговор[уреди]

  • Читање: (|=поделба на слогови, '=акцент)


Значење[уреди]

(Интернет) Личен веб-сајт на кој авторот бележи, според своето размислување на одредена тема која му е битна, мисли, впечатоци, итн., за да ги сподели и да предизвика реакции, коментари и дискусии.


Етимологија[уреди]

(1999) Збор земен од англискиот blog, креиран од Питер Мерхолц со кратење од weblog. Последниов е составен од web (веб) и од log (дневник), а го вовел Јорн Баргер.


Превод на други јазици[уреди]

  • Албански:
  • Англиски: blog
  • Арапски:
  • Босански: blog
  • Бугарски: блог
  • Германски: Blog
  • Грчки:
  • Италијански: blog
  • Јапонски:
  • Каталонски:
  • Кинески:
  • Окситански:
  • Полски: blog
  • Португалски: blog
  • Руски: блог
  • Српски: блог
  • Украински: блоґ
  • Француски: blog
  • Хрватски: blog
  • Шведски: blogg
  • Шпански: blog