баба

Од Викиречник

Македонски [уреди]

Општa именкa, ж[уреди]

Читање[уреди]

баба ед, баби мн

Значења[уреди]

[1] Мајка на родител.
[2] Стара жена.
[3] Мајка на сопругата.
[4] Сопруга на дедо.
[5] Последните три дена од месец март.
[6] Човек со слаба волја, нерешителен, неотпорен.
[7] Дел од воденицата, дебело дрво што се наоѓа во водата под чаркот, со едниот крај прицврстено во ѕидот, а со другиот поврзано со лостот што го држи растојанието меѓу камењата.

Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: grandma
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски: баба
 • Германски: Oma
 • Грчки:
 • Турски: büyükanne
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Руски:
 • Српски:
 • Украински:
 • Француски:
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански: