армиран бетон

Од Викиречник
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Македонски[уреди]

Именски израз еднина

Членувана форма: армираниот бетон


Читање и изговор[уреди]

 • Читање: (|=поделба на слогови, '=акцент)


Значење[уреди]

Композитен градежен материјал кој се состои од бетон и челични шипки или мрежи со што истиот ги комбинира отпорноста на компресија на бетонот и отпорноста на истегнување на челикот.


Изведени зборови[уреди]

армиранобетонски


Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: reinforced concrete
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски:
 • Германски:
 • Грчки:
 • Италијански:
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски: