амплитудна модулација

Од Викиречник

Македонски[уреди]

Именски израз, женски род

Членувана форма: импулсно-амплитудната модулација


Значење[уреди]

Wikimedia
Wikimedia
Во Википедија има статија за амплитудна модулација.

(телекомуникации) Облик на модулација која се заснова на менување на амплитудата на носечкиот бран согласно промените на сигналот кој треба да се пренесе.


Иницијализам[уреди]

АМ


Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: amplitude modulation
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски:
 • Германски:
 • Грчки:
 • Италијански:
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски: