акрофобија

Од Викиречник

Македонски[уреди]

Именка женски род

Само еднина

Членувана форма: акрофобијата


Значење[уреди]

Wikimedia
Wikimedia
Во Википедија има статија за акрофобија.

Екстремен или ирационален страв од висина, особено кога не се работи за многу голема висина.

 • Два до пет проценти од светската популација страда од акрофобија. Жените се двојно повеќе погодени од мажите.

Етимологија[уреди]

Од грчките зборови ἄκρον (ákron), што значи „врв“ и φόβος (phóbos), што значи „страв“.


Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: acrophobia
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски:
 • Германски:
 • Грчки:
 • Италијански:
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски:
 • Руски:
 • Српски:
 • Украински:
 • Француски: acrophobie
 • Хрватски:
 • Шведски:
 • Шпански: