аба

Од Викиречник

Аба, женска волнена поткошула, без ракави, составен дел на мариовската женска народна носија, изработена од самопредено волнено платно, наречено „аба“, по кое и го добила името.

Множина: аби

Именка, женски род

1. (само едн.) Груба волнена ткаенина. Турски: aba.

Бечви со ширити од аба.

Слично со: шајак (м.)

2. Горна облека од таа ткаенина.

Облечени во црни аби.