Прилеп

Од Викиречник
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Македонски[уреди]

Сопствена именка машки род


Читање и изговор[уреди]

  • Читање: (|=поделба на слогови, '=акцент)


Значење[уреди]

Wikimedia
Во Википедија има статија за Прилеп.

Град во јужниот дел на Република Македонија.


Етимологија[уреди]

Постојат повеќе претпоставки за потеклото на името на градот Прилеп. Според едно предание на Марко Цепенков, луѓето кои почнале да се доселуваат, своите куќи ги граделе прилепени до калето на Марко, па поради прилепените куќи и градот го добил името Прилеп. Во истото предание се споменува дека градот бил прилебно место (место каде што се правело леб).

Според некои истражувачи името има старословенско потекло со значење блатно, мочурливо место, место покрај блато. Според Блаже Конески името Прилеп е образувано од личните имиња Прилепа и Прилепка, кои се зачувани во руската антропонимија.


Изведени зборови[уреди]

прилепчанец

прилепчани

прилепчанка

прилепчанки

прилепчанче

прилепчанчиња

прилепски