Москва

Од Викиречник

Македонски[уреди]

Сопствена именка женски род


Читање и изговор[уреди]

  • Читање: (|=поделба на слогови, '=акцент)


Значење[уреди]

Wikimedia
Wikimedia
Во Википедија има статија за Москва.

1. Главен град на Русија, претходно на СССР и на царска Русија.

2. (метонимија) Владата на Русија и претходно на Советскиот Сојуз.

  • Москва сè уште нема заземено став по ова прашање.

3. Река во Русија.


Етимологија[уреди]

Градот го добил името по реката (на староруски: гра́д Моско́в, буквално преведено како Град на реката Москва).

За името на реката постојат повеќе хипотези. Овие се најчесто споменуваните:

Словенската хипотеза смета дека името доаѓа од древниот руски јазик, од зборот: моск/мозг (промозглый"), што значи - влажен или ладен. Балтичката теорија поаѓа од летонските зборови: Mask-(u)va, што значи - мокро, калливо. Угро-финската теорија, ги комбинира зборовите маска-ава, што значи мечка.


Изведени зборови[уреди]

московјанец

московјанин

московјани

московјанка

московјанки

московјанче

московјанчиња

московски