Монако

Од Викиречник

Македонски[уреди]

Сопствена именка среден род


Читање и изговор[уреди]

 • Читање: (|=поделба на слогови, '=акцент)


Значење[уреди]

Wikimedia
Wikimedia
Во Википедија има статија за Монако.

1. Мала независна европска држава на брегот на Средоземното Море. Официјално име Кнежевство Монако.

2. Главниот град на кнежевството Монако.


Етимологија[уреди]

Од старогрчкиот μόνοικος (monoikos, „сама куќа”), from μόνος (monos, „сам”) + οἶκος (oikos, „куќа”).


Изведени зборови[уреди]

Монегаскец

Монегасци

Монегаска

Монегаски

монегашки

Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: Monaco
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски:
 • Германски: Monaco
 • Грчки:
 • Италијански: Monaco
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски: