Македонија

Од Викиречник

Македонија е име на држава во Европа. Покрај тоа, терминот, заедно со други придавки, може да значи и:


  • Република Македонија - држава во Европа
  • Македонија - држава во Европа, регион на Балканот
  • Етничка Македонија - алтернативно име за регионот Македонија
  • Пиринска Македонија - дел од етничка Македонија, денес во составот на Бугарија
  • Егејска Македонија 0 дел од Македонија, денес во составот на Грција.
Википедија на јазик има статија за: