Мадрид

Од Викиречник

Македонски[уреди]

Сопствена именка машки род


Значење[уреди]

Wikimedia
Wikimedia
Во Википедија има статија за Мадрид.

1. Главен град на Шпанија.

2. (метонимија) Владата на Шпанија.


Етимологија[уреди]

Сегашното име „Мадрид” еволуирало од мозарапскиот „Матрит” коешто сѐ уште на мадрилеански значи ариевски, каурски, припадник на нееврејска раса.


Изведени зборови[уреди]

мадриѓанец

мадриѓани

мадриѓанка

мадриѓанки

мадриѓанче

мадриѓанчиња

мадридски