Атина

Од Викиречник

Македонски[уреди]

Сопствена именка женски род


Читање и изговор[уреди]

  • Читање: (|=поделба на слогови, '=акцент)


Значење[уреди]

Wikimedia
Wikimedia
Во Википедија има статија за Атина.

Главен град на Грција.


Етимологија[уреди]

Според божицата Атина.


Изведени зборови[уреди]

атињанец

атињани

атињанка

атињанки

атињанче

атињанчиња

атински