А

Од Викиречник

Македонски[уреди]

А а Б б В в Г г Д д Ѓ ѓ Е е Ж ж З з Ѕ ѕ И и Ј ј К к Л л Љ љ М м Н н Њ њ О о П п Р р С с Т т Ќ ќ У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч Џ џ Ш ш

A

  1. физика Симбол за ампер, мерка за јачина на струја во ISO (International System of Units).
  2. биохемија Симбол за nucleoside adenosine или за nucleobase adenine кој се содржи во DNA.
  3. биохемија Симбол за alanine, еден од природните амино ациди.
  4. IT хексадецимален симбол за бројот 10

A

  1. Прва буква од македонската азбука.

Крвна група


Друго