Прејди на содржината

^

Од Викиречник

Македонски[уреди]

симбол

Читање[уреди]

Овој знак во македонскиот јазик се чита карета.

Значење[уреди]

Wikimedia
Wikimedia
Во Википедија има статија за ^.

Интерпункциски знак кој се користи:

  • При корекции на текст, т.е. лекторирање, каретата ^ се користи за да се покаже дека одреден текст треба да се вметне (латински caret значи фали).
  • Во разни јазици се става каретата ^ над (неукрасена) буква. На пример: ĉ
  • Во некои математички апликации, програмски јазици и на некои научни дигитрони се користи каретата ^ за означување на математичката операција степенување, т.е. 3^2 значи 32.