далечинец

Од Викиречник
(Пренасочено од далечински управувач)

Македонски[уреди]

Именка машки род

Множина: далечинци

Членувана форма: далечинецот, далечинците


Значење[уреди]

Wikimedia
Wikimedia
Во Википедија има статија за далечинец.

Електронски уред за куќни системи како телевизор, плеер, и др. кој се користи за безжично управување на кратки растојанија.

 • Најзначајната технологија која се користи кај куќните далечинци е инфрацрвеното светло.

Синоними[уреди]

далечински управувач


Превод на други јазици[уреди]

 • Албански:
 • Англиски: remote control
 • Арапски:
 • Босански:
 • Бугарски:
 • Германски:
 • Грчки:
 • Италијански:
 • Јапонски:
 • Каталонски:
 • Кинески:
 • Окситански:
 • Полски:
 • Португалски: