направи

Од Викиречник
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Македонски[уреди]

Значење 1[уреди]

направи - множина од именката направа

Значење 2[уреди]

направи - свршен глагол

 1. Да изработи нешто.
  • Мајка ми си направи фустан.
  • Овој автомобил е направен во Германија.
 2. Да се трансформира еден објект од една во друга форма.
  • Од оваа стара врата ќе направам маса.
  • Што можеш да направиш од ова старо железо.
 3. Да се заврши или да се сврши некоја работа до крај, да стори нешто, да се дејствува на определен начин
  • Направив се што требаше.
  • Зошто му го направи тоа на брат ти.
  • Што треба да направам за да те насмеам.
 4. Да се зготви или да се испече нешто за јадење.
  • Го направив ручекот и сега може да седнам.
  • Направив голема торта за твојот роденден.
 5. Да се организира нешто.
  • Направивме голема свадба.
  • Ако треба ќе направивме и штрајк.
 6. Да се предизвика нешто
  • Немој да си играш со огинот ќе направиш пожар.
 7. Да се дојде до одредена возраст
  • Колку месеци направи бебето?
  • Вчера ми беше роденден направив 35 години.
 8. Да се изврши нешто
  • Ова убиство е направено со умисла.
 9. Да се унапреди некој на работа
  • Него го направија директор затоа што беше најстар од сите.

Менување на глаголот[уреди]

Синоними[уреди]

изработи
изврши
сврши
стори

Несвршен глагол[уреди]

прави

Изведени зборови[уреди]

Превод на други јазици[уреди]