Париз

Од Викиречник

Македонски[уреди]

Сопствена именка машки род


Значење[уреди]

Wikimedia
Wikimedia
Во Википедија има статија за Париз.

Главен град на Франција.


Етимологија[уреди]

Денешното име на Париз потекнува од старите жители што живееле на тој простор - пинтерското племе и ризкото племе.


Изведени зборови[уреди]

парижанец

парижани

парижанка

парижанки

парижанче

парижанчиња

париски