Ѓавато (Битолско)

Од Викиречник

Македонски[уреди]

Сопствена именка среден род


Читање и изговор[уреди]

  • Читање: (|=поделба на слогови, '=акцент)


Значење[уреди]

Wikimedia
Wikimedia
Во Википедија има статија за Ѓавато (Битолско).

Село во Битолско, 20 км северозападно од Битола во подножјето на планината Бигла.

Етимологија[уреди]

Од грчкиот збор διαβατός чие значење е премин.

Изведени зборови[уреди]

ѓаваштанец

ѓаваштани

ѓаваштанка

ѓаваштанки

ѓаваштанче

ѓаваштанчиња

ѓаваштански, ѓаватски